Protein lava cake

Protein lava cake

Υλικά (Για 4 άτομα)

64 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους 1,5 εκ.
15 γρ. Light Digest Whey protein - Βελγική σοκολάτα
2 μεγάλα αυγά
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1,42 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
32 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. γλυκιά σοκολάτα
0,43 γρ. αλάτι

Προετοιμασία


Βήμα 1: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 425°F (220°C). Λαδώστε τέσσερα φορμάκια των 170 ml ή τρία φορμάκια των 230 ml με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος και πασπαλίστε με κακάο, τινάζοντας το περίσσιο κακάο. Αυτό θα βοηθήσει τα lava cakes να ξεφορμαριστούν εύκολα όταν τα αναποδογυρίσετε.

Βήμα 2: Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μεσαίο, ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Μπορείτε να λιώσετε τη σοκολάτα είτε στη φωτιά είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στη φωτιά: Βάλτε 5 εκ. νερό να σιγοβράσει σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και τοποθετήστε το μεσαίο ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ με τη σοκολάτα και το βούτυρο πάνω από το στόμιο της κατσαρόλας. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κενό λίγων εκατοστών ανάμεσα στον πάτο του μπολ και το νερό (μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μπολ σε ατμομάγειρα πάνω από την κατσαρόλα). Ανακατεύετε συνεχώς τη σοκολάτα καθώς λιώνει. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει εντελώς λεία και λιωμένη. Αυτό θα πάρει λίγα λεπτά.

Στο φούρνο μικροκυμάτων: Ο δεύτερος τρόπος να λιώσετε σοκολάτα (και πιο εύκολος) είναι στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε το μεσαίο, ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ με τη σοκολάτα και το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετέ τα για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Βγάζετε το μπολ κάθε φορά και ανακατεύετε καλά. Επαναλάβετε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει τελείως λεία.

Βήμα 3: Σε ένα μεσαίο μπολ ανάμειξης, χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή σύρμα για να χτυπήσετε μαζί τα αυγά, τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη και το αλάτι, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν, για περίπου 1 λεπτό.

Βήμα 4: Ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών, μαζί με το αλεύρι και τη σκόνη πρωτεΐνης. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα σιλικόνης και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα. Σημειώστε ότι το μείγμα θα είναι πηχτό, αλλά δεν πρέπει να έχει σβόλους.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τα φορμάκια σε ένα ταψί και μοιράστε το μείγμα σε αυτά. Ψήστε για 12-14 λεπτά μέχρι οι άκρες να φαίνονται σταθερές και σφιχτές. Η επιφάνεια θα παραμείνει μαλακή με ένα ελαφρύ τρέμουλο στο κέντρο. Μην τα παραψήσετε, καθώς το παρατεταμένο ψήσιμο θα κάνει το κέντρο να στερεοποιηθεί τελείως και να μην παραμείνει ρευστό. Αν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του φούρνου σας, προτείνω να ψήσετε πρώτα ένα για δοκιμή. Αν έχει στερεοποιηθεί υπερβολικά, μειώστε τον χρόνο ψησίματος. Για μένα, το ιδανικό αποτέλεσμα έρχεται ακριβώς στα 12 λεπτά.

Βήμα 6: Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα φορμάκια για 1 λεπτό, στη συνέχεια καλύψτε το καθένα με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και χρησιμοποιώντας γάντι φούρνου, αναποδογυρίστε τα για να βγουν τα κέικ στο πιάτο.

Βήμα 7: Προσθέστε γαρνιτούρες (όπως μια μπάλα παγωτό βανίλια, πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη, διακόσμηση με φρέσκα φρούτα ή λίγη σάλτσα καραμέλας ή σοκολάτας). Σερβίρετε αμέσως.

Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την QNT, με την υποστήριξη της Metasource, του επίσημου συνεργάτη της στην Ελλάδα.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες γευστικές ιδέες και fit προτάσεις στο Metasource.gr